سوره حمد عصاره قرآن است.
دكتر عبدارضا مدرس زاده در هجدهمين روز از ماه مبارك رمضان در جمع نمازگزاران مسجد دانشگاه گفت: سوره مبارك حمد در حقيقت براعت استهلال قرآن است و از ميان نام هاي دهگانهاي كه در تفاسير به آن دادهاند "فاتحه الكتاب" معروف ترين آنهاست.
عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامي كاشان در مورد نزول اين سوره بر حضرت محمد(ص) گفت: اين سوره در حالي كه اولين سورهاي نيست كه بر قلب نوراني پيامبر اكرم (ص) نازل شده است اما در ابتداي قرآن كريم قرار گرفته است كه ابتدائيت آن را معنيدار و برجسته مي سازد. بر اساس اشارات موكد حضرات قرآن ناطق سلام الله عليهم اجمعين اين سوره عصاره و نقاوه همهي قرآن است.
ايشان پيرامون نام سبعالمثاني گفت: در باب سبعالمثاني بودن سوره حمد گفتهاند منظور هفت آيهاي است كه با نام سوره حمد دوبار در مكه و مدينه نازل شده است و يا در هر نماز واجب دو بار خوانده ميشود. هفت آيه بودن سوره و نقش محوري عدد هفت در آن و هفت حرف الفباي عربي( ث، ز، ظ و غيره) كه در اين سوره نيامده است از ديگر نكات مورد توجه در اين سوره است.
سوره حمد مثل اعلاي آموزش مدور(نه خطي و مستقيم) در قرآن كريم است. از هرجاي آيات اين سوره كه خوانده شود پيام اصلي اين سوره يعني رابطه عبد و رب از آن استنباط ميشود.