جلسه دهم:«صراط الذين انعمت عليهم»
حجهالاسلام صديقي در دهمين جلسه تفسير سوره حمد در ماه مبارك رمضان گفت: مراد از صراط مستقيم در اين آيه، رسول اكرم(ص) و خاندان عصمت و طهارت(ع) است؛ همان گونه كه آن حضرت در هنگام وفات راه را مشخص كرد و گفت: من از بين شما مي روم اما دو چيز گرانبها براي شما ميگذرام كه يكي كتاب خدا و ديگري اهل بيت(ع) من است. بنابراين راه را معين كرد و صراط رسول خدا(ص) به اين معناست كه راه و روش زندگي و سبك زندگي ما سبك زندگي آن بزرگوار باشد.
مدير فرهنگي دانشگاه در ادامه گفت: خداوند در آيه بعد به بيان صراط مستقيم پرداخته است و مي فرمايد: «صِراطَ الَّذينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ » يعني صراط گروهي كه مورد انعام خدا قرار گرفته اند. مراد از نعمت در ايتجا ميتواند نعمتهاي مادي و ظاهري باشد و هم ميتواند نعمتهاي معنوي و روحاني باشد كه شامل همه انسانها مخصوصا «اَنعمت عليهم » است. چنانچه در سوره الرحمان به همه نعمتهاي معنوي و ظاهري اشاره فرموده است و در آياتي از قرآن شمارش آنها را غيرممكن ميداند «وَ آتاكُمْ مِنْ كُلِّ ما سَأَلْتُمُوهُ وَ إِنْ تَعُدُّوا نِعْمَتَ اللَّهِ لا تُحْصُوها إِنَّ الْإِنْسانَ لَظَلُومٌ كَفَّار»( ابراهيم : 34 ) به اين معنا كه اگر همه درياها مركب و همه درختان قلم و همه جن و انس نويسنده شوند و در مقام احصاء نعمتهاي خدا بر بيايند، باز قادر نخواهند بود آن را بشمارند.چنانچه در سوره لقمان آيه (27) فرمود: « وَ لَوْ أَنَّ ما فِي الْأَرْضِ مِنْ شَجَرَةٍ أَقْلامٌ وَ الْبَحْرُ يَمُدُّهُ مِنْ بَعْدِهِ سَبْعَةُ أَبْحُرٍ ما نَفِدَتْ كَلِماتُ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ عَزيزٌ حَكيم.»
عضو شوراي فرهنگي گفت: در آيات متعدد قرآن كريم به نعمتها مخصوصاً نعمتهايي كه خداوند به انسان در دنيا ارزاني كرده، اشاره شده است. خداوند در سوره ملك آيه(23) فرموده است:« قُلْ هُوَ الَّذي أَنْشَأَكُمْ وَ جَعَلَ لَكُمُ السَّمْعَ وَ الْأَبْصارَ وَ الْأَفْئِدَةَ قَليلاً ما تَشْكُرُون». خدايي كه شما را خلق كرد و نعمت شنوايي، بصيرت، قدرت تجزيه و تحليل را به شما ارزاني داشت. در آيات ديگر نيز به نعمتهاي معنوي در قيامت اشاره ميكند. قرآن در سوره نساء "انعم الله عليهم" را معرفي كرده و آنها را به چهار گروه تقسيم مي كردند. «وَ مَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولئِكَ مَعَ الَّذينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَ الصِّدِّيقينَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحينَ وَ حَسُنَ أُولئِكَ رَفيقا»(نساء: 69 ). قرآن رمز رسيدن به مقام انبيا و اوصيا و شاهدين و صالحين را در تبعيت از خداوند و رسول خدا(ص) ميداند.